Co dělat, když se zběhne kočička + leták "Ztracená kočka"

V tomto článku si řekneme, co dělat, aby k takové situaci vůbec nedošlo. Pokud se přecijen Vaší kočičce podaří udělat si neplánovaný výlet za dveře bytu nebo domu, poradíme, jak jí co nejdříve najít. V článku najdete i odkaz na stažení plakátku k vylepení v případě, že se Vám kočička nešťastnou náhodou už ztratila nebo jste naopak kočičku našli. 

flaki_1 

1. Zabezpečená okna


Nejméně příjemné je když se zaběhne kočička, která je zvyklá žít jen v bytě a s prostředím venku nemá žádné zkušenosti. Aby tato situace vůbec nenastala, je důležité mít byt správně zabezpečený. V podstatě vůbec nezáleží na tom, jestli bydlíte v přízemí nebo 7. patře panelového domu, nejdůležitější je věnovat dostatečnou pozornost oknům. Kočičky milují výšky a rády z oken pozorují okolní svět. Kočka je však také zdatný lovec a sebemenší pohyb potencionální kořisti ji nenechá v klidu. A to platí i pro ty největší pecivály. Jakmile totiž kočka vycítí možnost lovit, zpravidla ji nic neudrží na místě a bohužel ani na parapetu. Je proto velmi důležité mít okna správně zabezpečená sítí. Výhodu mají tyto sítě dokonce dvojí a to hlavně ve městech. Nejen že velmi snížíte riziko útěku, ale zbavíte se i nezvaných hostů v podobě holubů na Vašem balkoně či parapetu.

 

2. Cestování v přepravce


Další riziko útěku kočičky nastává při cestě k veterináři. Nikdo k doktorům, kteří dělají ty nepříjemné zákroky, nechodí rád. Stejně tak Vaše kočička. Vždy proto používejte na jakékoliv cesty kočičí přepravku a nikdy nenoste kočičku volně v náručí. Je pro ni více než jednoduché se Vám vysmeknout a velmi rychle utéci. Je nutné dodat, že před každou cestu přepravku důkladně zkontrolujte, zdali dvířka pevně sedí a není možnost jejich otevření a kočičku dejte do přepravky v klidu doma  v uzavřeném prostoru a stejně tak ji vyndavejte až v cíli cesty v uzavřené místnosti. 

Rizik pro kočičky jak nepozorovaně uniknout však hrozí mnohem více. Když však budete pečlivě dodržovat naše dvě doporučení, možnost úniku se sníží téměř na nulu. 

Pokud máte tedy v bytě dostatečně zabezpečená okna sítí, máte o bezpečí kočičky postaráno. Stačí ovšem chvilka nepozornosti a kočička může utéci dveřmi na chodbu domu. Pokud si toho všimnete, nejspíš se za malou prozkoumávatelkou hned vydáte. Bohužel se ale občas může stát, že o útěku kočičky nemáte dlouhou dobu ponětí. Kočičku nejspíš za nedlouho potká někdo jiný ze sousedů. Jenže kočičky neumí mluvit a pokud ještě navíc bydlíte ve velkém domě s hodně obyvateli nálezci se kočička vrací velmi složitě. Pro nálezce je mnohem jednodušší, když se podívá na kočičku a najde kontaktní informace o jejím majiteli na obojku. 

3. Bezpečný obojek s kontaktními informacemi

Když má totiž kočička na sobě obojek, je hned všem jasné, že se nejedná o kočičku toulavou a pokud je na obojku navíc napsané telefonní číslo na majitele, návrat kočičky domů je velmi rychlý. Díky našim zakázkovým obojkům Flaki můžou být všechny tyto informace přímo součástí designu obojku a odpadá nutnost těžkých přívěsků, za které se kočička může velmi snadno zachytit. Díky nízké váze obojku Flaki o něm kočička téměř neví a může ho tak nosit neustále. Obojek má také bezpečnostní sponu a gumu, aby se v případě nešťastného zachycení mohla kočička velmi snadno z obojku dostat a nehrozilo jí uškrcení. 

Pokud navíc kočičku v bezpečné lokalitě pouštíte na procházky ven, jen její identifikace nutností. Existují totiž lidé, kteří si kočičku na její každodení vycházce spletou s kočičkou ztracenou, odchytí ji a odvezou do útulku. Může pak trvat i několik dní, než se najde majitel a jak pro něj, tak i pro kočičku je toto velmi stresující. Pokud Však má na sobě obojek s kontaktem, případný nálezce Vám může hned zavolat, Vy ho ujistíte, že se kočička jen prochází a k žádné strasové situaci nedojde.

Snímek obrazovky 2019-02-09 v 19.25.38

Kočička se zaběhla!

Pokud už ke ztrátě kočičky došlo, hlavně zachovejte chladnou hlavu. Stáhněte si náš leták, doplňte do něho potřebné informace a hlavně kvalitní fotografii kočičky. Letáky vytisknětě a vylepte v okolí ztráty. Letáček doneste také do okolních veterinárních ordinací a kontaktujte okolní útulky s popisem Vaší ztracené kočičky. Je také dobré využít služeb Psí detektiv, kam můžete informaci z ztrátě bezplatně vložit.

ztracená_kočka

Kočičku hledejte v noci

 Kočička, pokud je v neznámém prostředí, je velmi vystresovaná, bojácná a snaží se být co možná nejlépe schovaná. Všechny okolní zvuky jí děsí. Vyhraďte si na její hledání proto čas kolem půlnoci, kdy je větší ticho a klid. Vezměte si s sebou kočičky oblíbené pamlsky a důkladně a pomalu prohledávejte okolí. Mluvte potichu a klidně a snažte se kočičku přivolat zvuky či hesly na které víte, že slyší. Na pomoc si také můžete vzít toto video. První koťátko mňouká aby přivolalo mámu kočku a zhruba 50% koček (i kocourů) na toto volání reaguje a přijde. 

Hlavně se nevzdávejte

Je pravděpodobné, že se Vám kočičku nepodaří najít hned na první pokus. Rozhodně však své úsilí nevzdávejte. Pokud má navíc Vaše kočička na sobě obojek s identifikačními údaji, a je čipovaná se zaregistrovaným čipem, šance jejího bezpečného návratu se velmi zvyšuje.

 

našel jsem cizí kočku!

Najít zaběhnutou kočku není nic složitého. Nejprve je ale důležité ujistit se, že se opravdu jedná o kočičku zaběhnutou, případně opuštěnou. Pokud kočičku potkáte zdravou, pěkně živenou a zástavbě rodinných domků daleko od nebezpečné silnice věze, že tahle kočička je na procházce. Nechejte ji proto dál se procházet a rozhodně ji nikam neodnášejte. Pokud však uvidíte kočičku zmateně pobíhat u nebezpečné silnice, nebo bude viditelně zraněná či nemocná, nejspíš se opravdu jedná o opuštěnou nabo zaběhnutou kočku. Není-li kočička plachá, zkuste ji přivolat a zjistit, jestli na sobě má obojek se jménem a telefonním číslem. Pokud ano, máte vyhráno, stačí na telefon zavolat a domluvit se s majitelem. Pokud však není možné kočičku identifikovat, zavolejte do nejbližšího útulku, případně kočičku odneste na veterinu, aby zjistili, zda-li nemá čip. Dále je Vaší povinnosti nález nahlásit městské policii a obecnímu úřadu. Pokud se rozhodnete nechat si kočičku u sebe do doby, než se najde majitel, musíte počítat s tím, že budete povinen kočičku vydat původnímu majiteli, pokud se ozve do dvou měsíců od nálezu.
Je důležité jí zajistit základní veterinární ošetření, pokud je zraněná, tak s veterinou neváhejte ani chviličku a zbytek řeště až ve chvíli, kdy bude kočička u veterináře. V každém případě se spojte s okolními útulky, kterým oznámíte, že máte kočičku u sebe a dáte jim jejich popis, případně fotografii. Pojďme si tedy zrakapitulovat, co je vše nutné udělat, pokud opravdu najdete zatoulanou nebo zraněnou kočičku.

1. Ujistit se, že je opravdu zatoulaná a ne na procházce

2. Podívat se, zda-li má identifikační údaje, nechat na veterině či u městské policie načíst čip.

3. Zajistit veterinární ošetření

4. Nález zvířete ohlásit na městskou polici a obecní úřad

5. Kontaktovat okolní útulky

6. Rozvěsit v místě nálezu letáky 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu